Vår coach Terés Salmi har skrivit en bok om hur det är att leva i Dubai. Hon delar fritt med sig om sina erfarenheter, hur hon hanterade stora förändringar och hur hon fick lära sig att leva i en kultur som hon inte var van vid. Genom boken får du tips på hur du kan använda olika verktyg för att hantera förändringar med ditt mående i behåll. Du som är 16-22 år kan nu få boken skickad till dig endast mot fraktkostnaden. Det är bara att maila teres@freegrowing.se för att göra din beställning. Nu till intervjun med Terés!

Vad inspirerade dig till att skriva boken?

När vi flyttade till Dubai så började jag skriva små berättelser om livet i Dubai på Facebook. För att nära och kära skulle få en inblick i hur vi hade det. Till min förvåning var det många av mina Facebookvänner som började kommentera och sa att det längtade efter varje inlägg. Det var faktiskt två olika Facebookvänner som vid ungefär samma tidpunkt skrev i kommentaren att jag borde skriva en bok, för det är så intressant att läsa mina små berättelser. Jag svarade en av dem i en kommentar ”Haha, Ja jag kan och kalla den ”Dalkulla på vift i Dubai” :-). Så idén var egentligen inte min.

När vi flyttade hem så satte jag ihop mina Facebook inlägg och fyllde på med en del berättelser som jag inte kunde skriva på Facebook och såg att detta faktiskt kan bli en bok. Jag insåg också när jag läste mina inlägg att jag ofta använt metoder för att hantera livet som jag använder i mina coachingsamtal med klienter. Vilket ledde till att de metoderna också kom med i boken.

Under arbetet med boken var det en vän som frågade mig vad syftet var med boken. – Vaddå syfte, jag skriver en bok som flera efterfrågat, tänkte jag. Dock efter att ha funderat ett tag så kände jag starkt att jag vill öppna upp insikter och lärdomar om andra kulturer, att låta läsarna göra min resa genom boken och på det sättet göra världen till en mer accepterande plats. Syftet var viktigt och var det som fick mig att köra vidare med hela processen att skriva och ge ut en bok på egen hand. Syftet fick mig att alltid ha motivation för att få den klar.

När man läser boken förstår man att du haft flera lärdomar av erfarenheten av att flytta till Dubai. Vilka 3 lärdomar är de viktigaste?

Oj, vilken svår fråga. Det var så mycket. Det största, som jag tror egentligen sammanfattar alla lärdomar är att vara nyfiken i mötet med andra människor, att försöka förstå varför de gör som de gör. Jag trodde jag var en öppen, accepterande person med få fördomar. Det visade sig att jag hade många förutfattade meningar och fördomar om olika saker. Så åren i Dubai öppnade upp för många insikter om andra sätt att se på saker, en stor tacksamhet för sådant som jag tog för givet när vi bodde i Sverige. Jag känner mig berikad på något sätt efter åren i Dubai. Fylld med insikter, erfarenheter och tacksamhet.

Vad skulle du säga till någon som står inför en stor förändring i livet?

Våga, du kommer lära dig saker om dig och andra som du skulle missat om du inte gör förändringen. Dessutom så klarar du så mycket mer än du tror. Kom ihåg att ge dig själv det du behöver under förändringen, ta hand om dig, så du orkar med allt som inte blir exakt som du tänkt. Finns det någon som gått igenom samma förändring som du? Prata med dem för att få fakta på att det kommer ordna sig även om det vissa dagar inte känns så.

Vad behöver du för att må bra?

Jag behöver egentid, där jag får lyssna på mig, vad jag behöver och vill. Musik och skratt. Naturen är väldigt viktig för mig, att få gå i eller springa i skogen gör under för mig. Vilket var tufft i Dubai för jag saknade verkligen skogen och den ro den ger mig. Viktigt är också att jag får jobba med att möta människor och lyfta dem på något sätt, ge dem tillbaka till sig själva så det känner att de har ett val och kan påverka sin situation. Det gör mig gott.

Vilka är dina bästa tips för ett gott välmående?

Att fylla på lika mycket som du tömmer ut. Med det menar jag om du har de tufft i skolan eller på jobb och du kommer hem helt slut, fyll på med sådant som ger dig kraft. Balansera upp det som tömts ut.  Om det sedan är sova, träna, sjunga, bygga lego, hänga med kompisar, vara med en vän som får dig glad vara själv, läsa en bra bok, dansa, små aktiviteter mot ett mål inspirerande dig, boxas, krama din kära… Vad det än är, se till att det finns tid i ditt liv för saker som lyfter upp dig, fyller på dig. Planera in dem så att du inte bara jobbar på, hänger med människor som drar ned dig, eller gör sådant som tar mer än det gör. Skriv en lista med alla saker som fyller på dig på något sätt, se till att ge dig dem så ofta som möjligt.

Stort tack Terés för att du delar med dig av dina erfarenheter och insikter. Du som är 16-22 år kan boka tid för coachande samtal med Terés, eller någon annan av våra coacher, i vår app ”Wake Me Up”. Det är självklart gratis! Kom ihåg, du kan även beställa hem Terés bok gratis (mot fraktkostnad). Skicka ett mail till Terés på teres@freegrowing.se för att göra din beställning.