”Vad är det ni säger??” kanske du tänker. ”Hur kan stress inte vara farligt, jag känner många som har blivit sjuka av stress?” Jo, vi ska förklara. Det stämmer att du kan bli sjuk av stress. Men samtidigt är det viktigt att komma ihåg att du aldrig kan leva ett liv utan stress, dagen då det sker så har antingen forskningen om att hacka kroppen och dess funktioner tagit ett rejält kliv framåt eller så är det dagen du dör. Ja, och ska vi vara realistiska så kommer forskningen inte fokusera på att hacka bort människans stressupplevelse, så vi håller tummarna för att du kommer uppleva stress en lång tid framöver!

För att du och din kropp ska fungera ordentligt så behöver du alltså uppleva stress, men det förklarar inte varför du kan bli sjuk av stress. Såhär är det, om din stressreaktion är igång över en lång tidsperiod utan att få en paus, då kommer du tillslut bli sjuk. Men om du upplever stress då och då och får stunder i din vardag till vila och återhämtning, då kommer du inte bli sjuk. Skönt att veta va?

Så stress i sig är inte farligt, men det kan bli farligt om du aldrig varvar ner för att återhämta dig. Det innebär att det bästa du kan göra för att må bra i längden är att prioritera stunder då du får slappna av. Det är inte hälsosamt att gå upp tidigt på morgonen, direkt börja plugga inför dagens tenta, gå till skolan och stressa upp dig inför alla skoluppgifter, gå direkt hem från skolan och fortsätta plugga inför nästa veckas tenta fram till midnatt för att sedan sova 4 timmar och köra samma rutin nästa dag. Om det händer vid ett tillfälle behöver du inte oroa dig, men om din vardag alltid ser ut på det sättet så kommer du i längden att bli utmattad. Det önskar vi ingen!

Så vad är då återhämtning?

Det är olika från person till person, du behöver testa dig fram för att komma underfund med vad just du behöver för återhämtning. Men i bilden nedan har du lite tips om vad som fungerar för många. Fundera på vad som kan fungera för just dig!

Återhämtning är alltså när du får möjlighet att tänka på annat, får en paus från det som annars stressar och när du får slappna av. Här är det viktigt att tydliggöra att kroppslig återhämtning inte alltid är densamma som mental återhämtning. Vad menar vi då? Jo, låt säga att du mentalt kan släppa dina stressade tankar när du utför ett hårt träningspass, då prioriterar du mental återhämtning. Men din kropp har inte fått möjlighet att återhämta sig, vilket är minst lika viktigt. Du kan då återhämta kroppen genom en avslappningsövning, såsom kroppsskanning (sök på YouTube) eller en riktigt ordentlig god natts sömn.

Tvärtom kan en bra film innebära återhämtning för din kropp, men mentalt kanske din hjärna inte slappnar av. Då skulle du eventuellt behöva återhämta dig mentalt genom att måla eller ta en skogspromenad.

Ja, återhämtning som egentligen låter väldigt enkelt kan alltså bli ganska komplext. Därför är det viktigt att du testar vad som fungerar för dig och tar hjälp av någon som kan lyssna till vad just du behöver genom att ställa frågor och hjälpa dig att reflektera (det där kan såklart en coach hjälpa dig med – du 16-22 år får gratis coaching i vår app).

Så vad har vi lärt oss?

  1. Stress i sig är inte farligt, du kommer uppleva stress under hela ditt liv
  2. Stress kan bli farligt om du aldrig får återhämta dig
  3. Återhämtning kan delas upp i kroppslig och mental återhämtning
  4. Du bör prioritera båda typer av återhämtning
  5. För att komma underfund med vad som fungerar för just dig så behöver du testa dig fram, vi är alla olika!

Hoppas du nu har fått lite inspiration till att ta hand om dig själv och prioritera din återhämtning!