Det är nog en sak som världens filosofer kan komma överens om, så snart du börjar grotta i vad meningen med livet är så mår du sämre. Samtidigt har forskning visat att en känsla av mening är starkt ihopkopplat med ett gott välmående, hur kan det komma sig? Det ska vi försöka bena ut i detta inlägg.

Det är egentligen ett viktigt budskap som vi önskar att alla människor får lära sig, nämligen att en känsla av mening inte kan uppstå bara sådär. Du behöver agera för att skapa mening i ditt liv. Det är inte meningen med livet du ska söka efter, utan du ska agera för att skapa ett meningsfullt liv. Känslan av meningsfullhet uppstår nämligen när du upplever att du har kompetens att ta dig framåt, när du inser att du kan göra skillnad och när du agerar för att hjälpa andra människor. Man skulle nästan kunna säga att meningen med livet är att skapa mening med ditt liv!

For the meaning of life differs from man to man, from day to day and from hour to hour. What matters, therefore, is not the meaning of life in general but rather the specific meaning of a person’s life at a given moment. – Viktor E. Frankl

Samtidigt är det viktigt att inse att du inte behöver rädda världen för att uppleva mening. Du bör istället lära känna dig själv och komma fram till vad som är viktigt för dig. Någon önskar att ta hand om barn och se dem växa upp till välmående och starka individer, en annan vill ta hand om djur genom att bli veterinär. Oliver i Malmö lägger större värde i att få spendera mycket tid med sina vänner och Hanna i Åmål föredrar att starta företag för att bidra till sitt lokalsamhälle. Vad som är viktigt för just dig kan bara du veta!

Här behöver vi dock tillägga ett stort MEN. Att som ung vuxen redan vara medveten om vad som skapar mening i ditt liv är ganska sällsynt. Visst finns det personer som har en klar bild av sin framtid sedan barnsben, du har säkert hört talas om den personen som alltid har sagt ”Jag vill hjälpa människor, jag ska bli läkare”, och som håller fast vid det fram till personen en dag står där med sin läkarlegitimation! Vi unnar verkligen de få personerna som tidigt vet vad de vill bidra med till världen, men majoriteten av ungdomar har sällan koll på hur de vill spendera sin tid ens ett år framåt. Vi kan dessutom vara ärliga och avslöja att väldigt få vuxna ens är medvetna om vad de vill göra i livet…

Så känn ingen stress genom att pressa dig själv att komma fram till vad du vill skapa för känsla av mening. Du behöver testa dig fram och undersöka vad som känns bra för dig. Samtidigt kan en coach hjälpa dig att bena ut dina tankar kring vad du tycker är meningsfullt, bland annat genom att landa i vilka värderingar du har just nu. Det du kommer fram till idag kanske är annorlunda om några år, men när du tar tid till att lära känna dig själv och är redo att förändras med dina erfarenheter så har du kommit otroligt långt på vägen. Och kanske kan du till och med göra det som krävs för att ska skapa en liten känsla av mening redan idag!

Även om det hade känts fint att avsluta inlägget där, så är det ändå en sista sak vi vill ta upp. Det är nämligen en sak som forskning har kommit fram till när det gäller känslan av mening, att den uppstår för de allra flesta när de hjälper en annan människa. Så om du känner dig lite vilsen, fundera då på vem du kan hjälpa idag. Dina föräldrar kanske skulle uppskatta hjälp med att vika tvätten, din kollega skulle bli glad om du bjuder på en god lunch eller så kan du bjuda personen bakom dig i kön på en kaffe. Med lite kreativitet finns det massor du kan göra för att i stunden uppleva en härlig känsla av meningsfullhet, genom att fokusera på andra människor!