Om du frågar en pensionär vad hen har värdesatt mest i livet så brukar svaret landa i något som har med andra människor att göra. Forskningen inom välmående har dessutom kommit fram till att samhörighet med andra människor är det allra viktigaste för att du ska må bra. Men relationer har inte bara en positiv effekt på ditt välmående, visste du till exempel att goda relationer har en positiv inverkan på ditt immunförsvar, stärker din förmåga att hantera stress och ökar din chans att få leva ett långt liv?

Other people matter!

Christopher Peterson var en framstående forskare inom fältet positiv psykologi, en vetenskap som studerar just välmående. Han förklarade fältet med 3 ord, nämligen ”Other People Matter”. Han menar att andra människor är grunden för att du ska må bra. Så om du endast vill fokusera på en sak när det kommer till ditt egna välmående, fokusera då på dina relationer och andra människor.

Även om relationer är viktigt så kan det vara något av det svåraste som finns. Du kanske har många relationer och har svårt för att hinna med alla, eller så kanske du har svårt för att skapa relationer och känner dig ensam? Oavsett vilket så har vi samlat lite tips på vad som kan vara bra att tänka på när det kommer till relationer och andra människor. Om du sedan känner att du behöver mer hjälp och stöd kopplat till relationer kan du som är 16-22 år gratis boka tid hos en av våra coacher, som kan stötta dig på din resa framåt!

Möjliggör sociala interaktioner

Det finns tillfällen i livet när det kan vara svårt att fokusera på goda relationer. Ett exempel kan vara när du flyttar till en ny stad. Du har kanske kvar dina gamla vänner, men det är svårare att prata med dem eftersom ni inte delar samma skola eller arbete längre. Samtidigt har du inte haft möjlighet att hitta nya vänner att umgås med. I sådana situationer så finns det ändå något du kan göra för att ta tillvara på andra människor, nämligen att möjliggöra sociala interaktioner. Det kan vara något så enkelt som att säga hej och le till busschauffören eller personen du går förbi på gatan. Sådana sociala interaktioner påverkar ditt välmående positivt, oavsett om du är introvert eller extrovert. I en studie fick en grupp människor i uppgift att prata med någon de inte kände i kollektivtrafiken på väg till arbetet/skolan på morgonen. Det kunde vara enkla samtal om vädret eller liknande. Det visade sig att de mådde mycket bättre efter bussresan, jämfört med den grupp som istället fick i uppdrag att sitta för sig själv utan att söka kontakt med någon annan. Oavsett vad du tycker om den studien (du kanske tänker ”det hade inte funkat på mig”) så kan det vara värt att göra ett försök. Utmana dig själv och våga hälsa på och småprata med personer du möter. Utvärdera sedan hur det påverkade ditt välmående.

Ställ frågor och lyssna

Är du en av dem som tycker det är svårt att samtala med andra människor? Det är ok, många upplever samma sak. Oavsett om du befinner dig på en fest eller om du ska umgås med en vän, träna på att ställa frågor till personen du pratar med. Var nyfiken och fråga vad personen tycker om, vad hen ska göra i sommar eller om hen har några drömmar i livet. När du ställer frågor visar du intresse till personen och det ökar chansen för att du blir omtyckt, eftersom du visar att du är nyfiken på vem du pratar med. Så nästa gång du står där på en fest och känner dig obekväm, ställ frågor och fokusera på de andra i rummet istället för på dig själv. Detsamma gäller även dig som har lätt för att prata med andra, träna på ställa frågor och lyssna på deras svar.

Fokusera på goda relationer

Egentligen är det fel att säga att relationer är det viktigaste för välmåendet, för det handlar snarare om goda relationer. Det finns tillfällen då du behöver vara stark och göra slut i en relation. Det innebär inte att du ska göra dig av med vänner bara för att ni har bråkat en gång, utan det handlar om att lära dig att uppmärksamma när en relation får dig att må dåligt. Kanske är det en person som inte vill att du ska umgås med andra, en person som alltid får dig att bli tom på energi eller en person som hela tiden ska diskutera och bråka med dig. Ditt välmående är viktigare än en dålig relation. Om du nu känner att du kanske behöver göra slut i en relation som du mår dåligt av, kom ihåg att samtidigt ta hjälp från dina goda relationer för att hantera uppbrottet. Du kan även få stöd från en coach till exempel, våga alltid att fråga om stöd och hjälp!

Visa tacksamhet

Det är vanligt att vi tar våra goda relationer för givet, de har alltid funnits där och kommer alltid att finnas där. Men om du inte tar hand om dina relationer är det inte säkert att du behåller dem i längden. Därför kan det vara nyttigt att visa tacksamhet och uppskattning till dem som betyder något för dig. Har du någon i ditt liv som har hjälpt dig och bara funnits där för dig, kanske en gammal lärare eller din mormor? Skriv ett brev till personen där du beskriver vilken skillnad hen har gjort i ditt liv. Om möjligheten finns kan du även läsa upp brevet till personen över en fika. Det kommer inte bara att stärka er relation, utan även stärka ert välmående! (Vill du veta mer om hur du kan träna upp din tacksamhet? Läs detta blogginlägg!)

Var närvarande

Har du mycket att göra just nu och väldigt lite tid över till att umgås med dina vänner? Tänk då kvalité före kvantitet, en 5-minuters pratstund där du är närvarande kan vara bättre än 1 timmes umgängestid där du ständigt har din telefon i handen. Att vara närvarande när du umgås med vänner och familj kommer även hjälpa dig att förstå dem bättre, ni kommer få ett starkare band till varandra. Så stressa dig inte igenom fikastunder bara för att hinna, korta hellre ner stunderna så att ni verkligen får umgås. Kom även ihåg att vara ärlig, det är ok att inte alltid hinna med att umgås. Berätta för dina vänner att du just nu behöver prioritera övningskörning eftersom du ska köra upp om 2 veckor eller att du behöver plugga för att få dina betyg innan sommaren. Har du goda relationer så kommer de att förstå. Kom samtidigt ihåg att själv vara förstående om någon inte har tid att umgås med dig just nu. Planera in en träff längre fram, så har ni något att se fram emot istället för att bråka om tid här och nu!

Relationer är komplexa – våga be om hjälp

Tipsen i detta inlägg kanske inte passar dig här och nu, relationer är trots allt väldigt svåra och komplexa. Har du osäkra tankar och känslor om en relation i ditt liv så kan du alltid prata med någon om det. När du får möjlighet att sätta ord på vad du känner, tillsammans med någon som lyssnar och som inte dömer, så blir det lättare att komma till insikt om vad just du behöver för att må bra mitt i allt. Så tveka inte att prata med någon du litar på, eller boka tid med en av våra coacher om du är 16-22 år!