Då har vi dåliga nyheter, motivationen kommer förmodligen aldrig att dyka upp. Motivation kommer nämligen inte att uppstå när du väntar på den. När du är passiv minskar chansen för att du ska uppleva både motivation och energi. Så vad är då nyckeln till att ”hitta din motivation”?

För det första, du behöver engagera dig. För det andra, du behöver påminna dig själv om varför!

Vi börjar med engagemang. När du engagerar dig för något så ökar chansen för att du också mår bra. Det är sällan vi möter människor som är lyckliga soffpotatisar, alltså människor som mår bra av att hela tiden sitta hemma i soffan och inte göra någonting. De flesta av oss skulle tillslut börja springa på väggarna, eller hur? Återhämtning är såklart jätteviktigt, så att slappa på soffan då och då kan såklart vara bra. Men om du bara slappar och aldrig engagerar dig för något, så ökar risken för ett lågt välmående.

Men vad har det med motivation att göra då? Jo, låt säga att du väntar på att hitta motivation till att gå ut och springa. Då är vårt tips att du istället börjar engagera dig för aktiviteten. Sök på löptips på nätet, planera vad du ska ha på dig i löpspåret, ta på dig skorna och ge dig ut och spring. Ta engagerande steg mot aktiviteten. För när du väl är hemma från löpspåret igen – det är du upplever motivation och bestämmer dig för att gå ut och springa imorgon igen! Motivationen kommer däremot förmodligen att försvinna inför morgondagen. När du kommer hem från skolan eller jobbet så känns det inte så lockande att ge sig ut. Då är det dags att du engagerar dig igen, för att ännu en gång uppleva motivation efter din löprunda. När du gör det här tillräckligt ofta, så kommer du märka att motivationen dyker upp tidigare och tidigare. Helt plötsligt står du där en dag och är motiverad till att ge dig ut i löpspåret – tack vare att du har engagerat dig under en lång tid!

Engagemang räcker dock inte alltid, du behöver veta varför du gör något. Om du ska du ge dig ut och springa ”för att alla andra gör det”, så kommer din nya rutin inte att hålla. Vad är syftet med löpningen? Varför ska du ta ditt körkort? Varför vill du lämna in skoluppgiften i tid? För att din lärare vill det, eller för att du vill ta studenten och börja studera på universitetet? När du kommer fram till varför du ska göra någonting så blir det mycket lättare att engagera sig för det. Det handlar om inre motivation, alltså att du gör sådant som är viktigt för just dig.

Motivation är såklart ett komplext ämne. Samtidigt är motivation viktigt för att du ska kunna göra det som krävs av dig i din vardag, men även för att du ska kunna kämpa mot dina mål och drömmar. Om du nu har börjat fundera på vilka mål du har, vad du behöver göra för att ta dig framåt och vad som krävs av dig för att må bra – så är det värdefullt att bena ut dina tankar tillsammans med någon som lyssnar utan att döma eller säga till dig vad du ska göra. Du som är 16-22 år kan alltid boka tid med någon av våra coacher, för att landa i vad som är viktigt för dig och vad du kan engagera dig för i syfte att komma framåt i livet och må bra!