Alla vet att fysisk träning är bra för oss, men samtidigt är det mycket i vardagen som kan hindra dig från att faktiskt prioritera fysisk träning. Du har inte tillräckligt med tid, det är nationella prov i skolan, gymkorten är för dyra eller du har ont i knät. Det finns lika många ursäkter till att inte röra på sig som det finns människor i världen. Därför kan det vara bra att påminnas om varför rörelse och fysisk aktivitet bör vara en del av din vardag. Det handlar inte om att stressas och pressas till att försöka uppnå något ideal, utan snarare om att du genom rörelse ska minska din stress och oro för att istället må bra och utvecklas. Nu när det är mental health awareness month så går det inte att bortse från alla de positiva effekter fysisk träning faktiskt har på ditt välmående, vilket är något vi vill lyfta i detta inlägg!

Visste du till exempel att en snabb promenad på bara 10 minuter kan öka din energinivå, ha en positiv effekt på ditt humör och öka din koncentrationsnivå?

Det finns otroligt mycket forskning som visar att fysisk träning kan påverka individens välmående, bland annat har studier visat att fysisk träning har lika god effekt som antidepressiv medicin hos personer med depression. (Med det sagt vill vi självklart tydliggöra att fysisk träning inte alltid är möjligt för en individ med en depression och då kan antidepressiva vara otroligt viktigt för just den personen. Om du mår dåligt, sök alltid hjälp hos en läkare som kan hjälpa dig till den behandling som just du behöver!) Men det fantastiska är att fysisk träning även har en positiv effekt hos personer utan någon diagnos, ditt välmående kan stärkas för att minska risken att du drabbas av depression i framtiden.

Utöver välmående överlag har studier visat att träning kan stärka din självkänsla, minska din stress, förbättra din sömn och till och med stärka ditt minne. Forskare har även kommit fram till att träning förändrar din hjärna! Efter att hjärnan är färdigutvecklad (vilket sker vid ungefär 25-års åldern) så kommer hjärnan att krympa i och med att du åldras. Bland annat krymper delen i hjärnan som heter Hippocampus, vilken är viktig för ditt minne. Men här kommer goda nyheter! Om du ser till att träna varje vecka så kan Hippocampus faktiskt kan växa i storlek! Men vänta inte med träningen förrän du har fyllt 25, forskning har visat att de som tränar regelbundet under sin ungdom även får positiva effekter långsiktigt. Du kan lägga din grund nu för att även må bra i framtiden. Ja, fysisk aktivitet är alltså otroligt viktigt, inte bara för din fysiska hälsa, utan även för din mentala hälsa och för din kognitiva förmåga (att kunna planera, komma ihåg saker och kunna koncentrera dig).

Men hur mycket träning krävs för att ta del av de positiva effekterna? Först och främst, du bör testa dig fram för att undersöka vad som passar bra för dig. Är du redan involverad i en sport så kanske det räcker för dig. Har du väldigt svårt för att börja träna så kan promenader vara en bra start för dig. Alla individer är olika, har olika förutsättningar och har olika behov. Men om vi nu ska ge en riktlinje så bör du svettas i alla fall 2-3 gånger i veckan. Idag finns det massor av gratis videos på YouTube för yoga, dans eller styrkepass om du vill bli guidad i din träning. Kom ihåg, är du 16-22 år kan du alltid boka tid för gratis samtal hos någon av våra coacher. Ni kan tillsammans lägga upp en plan, där du får testa vad som fungerar för att just du ska må bra!