Tacksamhet är både en känsla och en personlig styrka. Det innebär att du kan träna din förmåga att uppleva tacksamhet. Enligt forskning är förmågan att uppleva tacksamhet starkt ihopkopplat med din livstillfredsställelse och välmående överlag. Att vara tacksam kan vara relativt enkelt när du får något, såsom en present eller hjälp med en vardagssyssla till exempel. Men det finns så mycket mer att vara tacksam för i livet, sådant som du kanske tar för givet. För att hjälpa dig själv till att uppleva tacksamhet, kan du reflektera över hur ditt liv hade sett ut om du inte hade det du har idag. Tänk om du inte hade haft ett arbete eller möjlighet att gå i skolan? Tänk om du inte hade haft kraften och energin att ta dig upp ur sängen? Tänk om du inte hade haft din bästa vän vid din sida? När du tar dig tid till att reflektera över hur ditt liv hade sett ut om du inte hade haft det du har idag, så tränar du upp din förmåga att faktiskt uppleva tacksamhet. Det hjälper dig att må bra!

”He could only see what was not there, and missed what was right in from of him”

Att kämpa mot sina mål och drömmar är något vi på Wake Me Up förespråkar, men inte på bekostnad av ditt välmående. Om du endast fokuserar på det du inte har, kommer du att missa det fantastiska du har i ditt liv här och nu. Forskningen har visat att tacksamhet minskar stress, ökar positiva känslor, förbättrar sömnen och har en positiv påverkan på din hälsa – bland mycket annat. Därför är det fördelaktigt att uppleva tacksamhet, för att även ha den energi och hälsa som krävs till att samtidigt uppnå dina mål.

Ett verktyg för att träna din tacksamhet, som många känner till idag, är att du varje kväll ska skriva ner 3 saker som du är tacksam för. Det är en bra start för att få insikt om hur mycket du har i ditt liv, som du annars tar för givet. Men det är inte särskilt många som känner till att det finns forskning som har visat att du inte bör göra detta varje kväll. I längden är det bättre att hålla det till en kväll i veckan. När du skriver ner tre saker varje kväll, ökar risken för att det blir en invand rutin där du missar känslan av tacksamhet. Därför rekommenderar vi att du istället planerar in en kväll i veckan till att göra övningen. Men om du är en person som har väldigt svårt för att uppmärksamma det du har, kan det ändå vara en idé att kickstarta din resa genom att ta en hel vecka att skriva ner 3 saker varje kväll som du är tacksam för. När du har tränat upp din förmåga att vara tacksam kan du sedan övergå till att göra övningen en gång i veckan.

Så ta nu steget och våga testa! Du har mycket att vinna på att uppleva tacksamhet!