Att inte låta oron ta över? Det är ju lättare sagt än gjort, kanske du tänker. Och du har helt rätt, det är inte alltid lätt hantera sin oro. Men en sak är säker, det finns mycket du kan göra för att börja ta steg i rätt riktning. Du kan aldrig helt bli av med oroskänslor, men du kan lära dig att se på din oro ur ett nytt perspektiv och göra vad du kan för att den inte ska ta över ditt liv.

Oro är en jobbig känsla och vi är många som har upplevt mer oro än vanligt de senaste 2-3 åren. Men bara för att det är en jobbig känsla så betyder det inte att den bara är dålig, oro finns där av en anledning. Problemet är när oron tar över din vardag, vilket i sin tur kan skapa en känsla av hopplöshet – alltså känslan av att det inte finns något att göra. Det är här du behöver se upp! Genom oro kan du skapa förståelse om att det finns något i omgivningen du behöver uppmärksamma. Men det är sedan känslan av hoppfullhet som hjälper dig att agera och förändra när det behövs!

Att lära dig hantera oro är viktigt för ditt välmående. Om oron tar över ökar risken för att ditt välmående sjunker, vilket i sin tur ökar risken för psykisk ohälsa. (Tips, om vill du lära dig mer om begreppet psykisk ohälsa rekommenderar vi detta blogginlägg.)

Så hur kan du lära dig att hantera din oro då? Först och främst, är du medveten om vad som skapar oro för just dig? Handlar det om din framtid, om saker som händer i världen eller om något annat? Om du oroar dig mycket om nästintill allt, så att din vardag påverkas negativt, så vill vi rekommendera dig att söka hjälp och stöd från din ungdomsmottagning eller vårdcentral (ja, det finns hjälp att få!).

Om du kan sätta ord på vad din oro beror på, såsom studier, framtidsval eller pengar till exempel, då finns det mycket du kan göra för att hantera oron på ett bra sätt. Ett tips är att boka in stunder då du ska oroa dig! Ja, på riktigt!

  1. Bestäm en tid då du ska oroa dig. Bestämt även vilken plats du ska vara på, där du har möjlighet att sitta ostört med papper och penna.
  2. Sätt en timer på max 15 minuter.
  3. När du startat timern, skriv ner svaren på följande frågor: 1) Vilka resurser har jag för att hantera det jag oroar mig för? 2) Hur ska jag använda de resurser som finns tillgängliga? 3) Klarar jag det själv eller behöver jag be någon om hjälp?
  4. När tiden är slut ska du sluta skriva. Lägg undan pappret och påminn dig själv om att du kan återkomma nästa dag.

När oron dyker upp utanför din bestämda tid, påminn dig själv om att du har en bokad tid att oroa dig på. Gör detta varje dag i en vecka och utvärdera sedan om det har varit till hjälp. Det kan vara bra att göra det tillsammans med en coach, som hjälper dig att komma underfund om övningen har varit hjälpsam eller inte, samt vad mer du behöver för att fortsätta må bra. Du 16-22 år kan alltid boka tid för gratis samtal med en coach i vår app, ”Wake me up”.

Utöver denna övning finns det mycket annat du kan testa! Kom ihåg, vi är alla olika och du behöver komma fram till vad som fungerar för JUST DIG! 🙂

Prata om dina tankar och känslor

Många upplever en stor lättnad när de bara får prata med någon om sin oro. Att sätta ord på det du känner gör ofta mer än vad du först kan tro. Vänd dig till en nära vän eller familjemedlem som du litar på och berätta vad du känner. Det kan dock vara bra om ni bestämmer hur lång tid samtalet får vara, så ni inte drar ner varandra i en stor grop av oro. Passa även på att fråga varandra vad ni kan påverka och inte. Om det är något ni kan påverka, hur i så fall? Har du ingen i din närhet som du kan eller vill prata med? Tveka inte att höra av dig till en coach som lyssnar och stöttar. Du 16-22 år har tillgång till våra professionella coacher gratis i vår app, ”Wake me up”.

Umgås med någon du tycker om

Relationer är så viktigt för ditt välmående, se gärna till att skratta tillsammans!

Prioritera saker du mår bra av

Det är ok att göra det du tycker är kul och mår bra utav, trots jobbiga saker som händer i omvärlden. Positiva känslor kan dessutom hjälpa dig att skapa energi till att göra det du kan för en positiv förändring. Om alla hade prioriterat stunder då de bara får må bra, så hade det förmodligen skapat en positiv effekt för hela samhället!

Träna eller ta en promenad

Att röra på kroppen gör otroligt mycket för ditt välmående, dessutom påverkar det din hjärna positivt. Fysisk aktivitet stärker nämligen din frontallob, vilken är delen av hjärnan som kan lugna ner oroskänslor. Bra va?

Testa en avslappningsövning

Det finns många avslappningsövningar att testa på tex YouTube. En avslappningsövning vi rekommenderar att testa om du är ovan är kroppsscanning. Det är enkelt att följa med i guidningen och är bra för att minska både oro och stress.

Träna på medveten närvaro

Medveten närvaro handlar om att fokusera på det du upplever i nuet. Ett exempel är att ta en promenad i naturen där du ska ta in allt du ser, hör och känner. Hur ser konturerna ut på träden? Vilka olika ljud kan du identifiera? Känner du någon doft? Hur känns marken under dina fötter?

Fokusera på att hjälpa någon annan

När du oroar dig är det vanligt att mycket fokus hamnar på dig själv. Det är inget fel med det, men forskning har visat att när vi istället skiftar fokus till att hjälpa någon annan så släpper oron och vi upplever att vi agerar för att skapa positiv skillnad. Så nästa gång du oroar dig, vem har du i din omgivning som du skulle kunna hjälpa?