Att flytta hemifrån är en stor milstolpe i livet, det kan vara både spännande och skrämmande på samma gång. Det finns några viktiga saker att tänka på när du ska flytta in i ditt alldeles egna hem. Tipsen nedan kommer förhoppningsvis hjälpa dig på vägen!

 1. Budget och planering

Att flytta hemifrån innebär att du kommer att ha nya utgifter som hyra, mat, räkningar och andra kostnader. Med en budget får du en god översikt och kan säkerställa att du har råd med det som är viktigt. Kom även ihåg att spara till en buffert. Det behövs om något oväntat händer, sådant som kan innebär stora kostnader. Genom att förbereda dig och ha god koll på ekonomin så kan du känna dig trygg och se fram emot sådant du tycker är kul! Nedan har du en lista som kan vara bra att ha koll på inför din flytt:

 • Elavtal
 • Försäkring
 • WiFi
 • Mobilabonnemang
 • Flyttanmälan och eftersändning av post
 • Brandvarnare
 • Lista upp möbler/köksredskap etc. som du behöver till hemmet. Markera det du behöver ha klart inför flytten och tydliggör vad som kan inhandlas senare.
 1. Matlagning

De flesta som flyttar hemifrån för första gången har inte behövt tänka på matinköp och planering kring matlagningen tidigare. Försök göra det enkelt för dig till att börja med, gör en övergripande planering om vilka rätter du redan kan laga och vilka rätter du gärna lär dig. Ett tips kan vara att laga spagetti med köttfärssås (eller bolognese som det så fancy heter) och spara några portioner i matlådor som du fryser in. Våga sedan utmana dig själv, kolla tex. på youtube och tiktok för roliga och bra recepttips.

 1. Vänner och familj

Det kan kännas konstigt att helt plötsligt bo själv om du inte är van vid det sedan tidigare. Kom ihåg att upprätthålla dina relationer. Boka in fikastunder och promenader med dem som är viktiga för dig. Har du flyttat till en ny stad? Navigera dig runt i ditt område för att se vilka möjligheter som finns att träffa nya vänner. Om du ska börja plugga brukar skolan ha många aktiviteter du kan delta på i början av terminen. Det finns även olika appar och facebook-grupper du kan vända dig till för att komma i kontakt med människor som är i liknande situation som dig. Var dock försiktig om du bokar träff med någon ny person för första gången, se till att träffas på ett ställe där det finns mycket folk och informera dina nuvarande vänner om vad du ska göra och när.

 1. Ditt närområde

När du flyttar är det värdefullt att börja lära känna ditt nya närområde. Var finns närmsta mataffär? Hur tar du dig runt i området, kan det vara värdefullt med en cykel och hur fungerar kollektivtrafiken? Vart finns din vårdcentral och tandläkare? Har du en fritidsaktivitet du vanligtvis sysslar med, finns det någon förening eller plats där du kan fortsätta med din aktivitet? Vilka träningsmöjligheter finns det? Funder över vad som är viktigt i din vardag och börja navigera dig runt i omgivningarna!

 1. Prata med en coach

Det är en stor omställning att flytta hemifrån, vilket kan göra att du upplever oro och ängslan trots att du är glad och exalterad över det nya. Det är vanligt och helt ok! Oavsett om du upplever oro eller om du bara försöker navigera i allt det nya, så kan samtal med en professionell coach vara till stor hjälp för att börja landa i din nya vardag. Hos Wake Me Up kan du som är 16–25 år boka coachingsamtal helt kostnadsfritt. Ladda ner vår app, välj en coach och tid som är ledig och bekräfta bokningen med ditt BankId. När det är dags för ditt samtal går du in i appen och ansluter till besöksrummet. Samtalet sker över video i appen, men du har alltid möjlighet att stänga av videon om du föredrar telefonsamtal. I appen kan du även skicka meddelande till coacherna, så tveka inte att skriva till dem om du har frågor om coachingen!

Stort grattis till flytten och varmt lycka till med allt det nya!