Känner du ibland att du ifrågasätter dig själv? I så fall är du inte ensam. Även den mest självsäkra personen har ibland ifrågasättande tankar om sig själv. Det kan vara tankar som ”Varför misslyckas jag hela tiden?” eller ”Det där klarar inte jag av”.

Att tänka på detta sätt är mänskligt, men det är även nedbrytande. Att träna på att uppmärksamma negativa tankar om sig själv är en bra start för att minska dessa tankar och stärka sin självkänsla. Att arbeta med sin självkänsla är något vi alla kan göra, men det innebär inte att det är en lätt process. Om du börjar arbeta med dig själv och din utveckling redan som ung ökar chansen att det även blir en del av din karaktär när du blir äldre.

 

Nedan delar vi med oss av 6 tips om vad du kan göra för att arbeta med din självkänsla!

  1. Ha realistiska förväntningar och mål. När du sätter upp mål kan det vara bra att dela upp dem i små delmål som du har möjlighet att faktiskt nå inom en snar framtid. Det hjälper dig framåt och du får samtidigt en känsla av att du klarar av dina utmaningar.
  2. Erkänn både dina prestationer och misstag. Kom ihåg att allt inte kan vara perfekt, för om det hade varit perfekt hade det inte funnits plats för utveckling.
  3. Utforska vem du är! Att lära känna sig själv och vara tillfreds med vem du är kommer att vara en livslång resa. Resan kommer ha sina toppar och dalar, men ta tillvara på resan med nyfikenhet och engagemang.
  4. När du växer och utvecklas kommer du även att förändras. Den du är när du är 22 kan vara en helt annan person än den du var när du var 16. Du kommer att förändras år efter år, så häng med på din egen resa och var beredd på att uppdatera din självbild tillsammans med dina mål och drömmar.
  5. Försök att inte jämföra dig själv med andra. Det är otroligt lätt att hamna i fällan att ständigt jämföra sig, särskilt när vi har hela världen i vår mobil. Genom sociala medier ser vi det bästa från andras liv, vilket ökar risken att du jämför ditt sämsta med andras bästa. Kom ihåg att du är du – och du är tillräcklig!
  6. Prata med en coach! Tillsammans med en coach kan du får stöd med att komma underfund med vad just du behöver för att utvecklas och må bra. Du mellan 16-22 år får tillgång till våra 80 professionella coacher kostnadsfritt i appen ”Wake me up”. Din coach kan hjälpa dig att komma underfund med vart du står idag, vart du vill och vilka steg du behöver ta för att påbörja din resa. Gå in i appen och ta reda på vilka coacher som finns tillgängliga för dig och boka tid idag!