Detta inlägg är skrivet av vår ideella coach Mirva Rosendahl som ni ser på bilden ovan. Du 16-22 år kan boka tid med henne i vår app. Läs mer om Mirva på hennes hemsida här!

 

Går du i karriärstankar?

Många av oss har en period i livet då vi funderar på vad det egentligen är man vill göra i livet och hur man vill utnyttja sin tid här på jorden. Möjligtvis handlar det om att välja utbildning eller att hitta ett meningsfullt arbete som ger glädje och chansen att göra skillnad.

Har du hört talas om IKIGAI? Ikigai är ett japanskt begrepp som översätts ofta till ´livssyfte´ eller ’meningen med livet’; en livsstil där människan har identifierat sin passion som ger kraft och glädje både för personen själv men även för omgivningen. Meningen med livet kan ta sig uttryck i olika aktiviteter eller ett yrke som man utövar.

Ikigai är starkt kopplat till våra värderingar – det som är viktigt för oss innerst inne. Genom att ställa frågor såsom vad driver mig eller vad ger mig mening och varför så får vi syn på våra ledstjärnor som guidar oss till studier och arbete som vi finner meningsfulla. Det är lätthänt att man drunknar i kraven och förväntningarna från omgivningen så att man inte längre ser sina ledstjärnor lika tydligt. Men det behöver inte vara så utan vi kan medvetet arbeta för att hitta våra värderingar.

Begreppet ikigai har också fått en visuell form som används exempelvis i livs- och karriärcoaching samt affärsutveckling. Den består av fyra aspekter – kärlek, förmåga, världen och levebröd och där aspekterna möts, finner man sitt ikigai.

För att få en mjukstart, kan man specifikt fokusera på sin passion och omvärlden och då fokusera på tre av de fyra aspekterna (kärlek, förmåga och världen). Meningen är att expandera och öka medvetenheten om var viljan finns och vad man hittills vet om sig själv. Därefter är det lättare att hitta kopplingen till omvärlden samt potentiella plattformar.

Vi kan använda ikigai som ett verktyg i syfte att lättare kunna finna eller skapa det arbete som vi längtar till. Vi tar ett steg i taget. Häng på!

 1. Kärlek
  Vad älskar du mest av allt?
 2. Förmåga
  Vad är du bra på?/Vad vill du bli bra på?/Vad är du mycket duktig på?
 3. Världen
  Vad tror du världen behöver just nu eller kommer behöva i framtiden?

Ett tips är att utforska samtliga områden väldigt brett och gräva under ytan. Gör en lista med alla saker du kommer på för varje enskild cirkel.

Vanligtvis har vi även den fjärde aspekten med i cirkeln och solen befinner sig där alla fyra delarna möts. För att obegränsat komma i kontakt med din vision samt dina värderingar och styrkor, kan man börja med de tre första aspekterna och i nästa steg ta med den fjärde aspekten – levebröd.

4. Levebröd 
Vad kan jag försörja mig på?

Ser du hur de tre aspekterna är kopplade till varandra? Där samtliga fyra aspekterna möts, där finns ditt ikigai.

Detta verktyg kan användas som en idékarta som hjälper oss att visualisera önskeläget innan vi ska välja utbildning eller karriärväg. Ta gärna hjälp av en coach för att skapa din karta och se hur aspekterna är kopplade till varandra – och till slut hitta ditt Ikigai.

Stort lycka till!

Sammanfattning:

 • Ta fram ett större papper och några färgglada pennor.
 • Skriv ner de delarna av ikigai som du vill jobba med just nu:
  1. Kärlek
  2. Förmåga
  3. Världen
  4. Levebröd
 • Under varje rubrik, låt din kreativitet flöda och fånga alla ledtrådarna om dig själv i form av tankar och känslor och skriv ner dem.
 • Behöver du bollplank? – Prata med en coach om dina idéer och tankar.

__________________________________________________________________________

Inforuta:

Ikigai [iki; mening, liv, leva] och [kai (uttalas gai); syfte, vinst, effekt]

Denna japanska filosofi grundar sig på en övertygelse om att när man gör det man brinner för ökar sannolikheten att leva ett långt, lyckligt och friskt liv. Det finns ett antal områden i världen där medellivslängden är hög och många blir över 100 år gamla. Okinawa i Japan är ett utav dessa platser och det har varit ett föremål för intresse att få syn på vilka faktorer som bidragit till den höga åldern. Några författare har rest till Okinawa för att studera livsstilen på den ön och skrivit böcker om vad de såg och hur de upplevde livet där. Hector García och Francesc Miralles är författare till boken Ikigai: den japanska livskonsten till ett långt och lyckligt liv (2019) samt Ikigai från år 2017. Enligt författarna är faktorerna som bidrar till ett lyckligt liv bland annat grupptillhörighet, sunda livsvanor såsom kost och motion och även att många sägs ha hittat sitt ikigai som ger mening i tillvaron.