Inlägget är skrivet av Hanna Plymouth, som även ställer upp som ideell coach på Wake Me Up. Du 16-22 år kan boka tid med henne i vår app. Läs mer om vad hon gör som ledarskapscoach på hennes hemsida här!

En ledarskapscoach eller egentligen en bra coach, behöver vi alla. Oavsett om vi ”bara” leder oss själva (vilket inte alltid är så lätt) eller om vi leder andra via en formell position (inte heller alltid så lätt). Det spelar ingen roll om du är erfaren eller lite mer ny – i livet eller i det du ägnar dig åt.

Grunden i ett gott ledarskap (av dig själv och andra) ligger i trygga individer som har landat i sig själva och som mår bra. De utstrålar trygghet och glädje och de är inspiration och föredöme för sig själva och andra.  Det måste inte vara jobbigt att ”jobba med sig själv”. Det handlar om mindset. What is your mind set on?

Ju mer du tänker en tanke desto sannare blir den för dig. Oavsett om den är sann eller är något du kanske längtar efter, eller oroar dig för längre fram.  Den uppfattas också som sann av din hjärna oavsett om den är positiv och bekräftar dig och din förmåga. Eller om den säger till dig att du inte kan eller duger.

Så vi ska bara tänka positiva tankar? Och var kommer egentligen ledarskapscoachen in?

Mindset

Nej, vi ska inte bara tänka positiva tankar. Men du kan lära dig att hjälpa din hjärna att fokusera på det som du kan och vill göra något åt. Du kan välja att ha det man kallar ett Growth Mindset (dynamiskt mindset).

Den som myntade uttrycket Growth Mindset var professor Carol Dweck. Hon har ett antal grundprinciper som vi kan fokusera på. En av de viktigaste är att ”Du har inte lärt dig ännu…”. Det betyder att när det inte riktigt blir som vi önskar, så beror det inte på att vi är dåliga, utan på att vi inte riktigt har kunskapen eller förmågan – ännu. Du har alla möjligheter att lyckas om du fortsätter kämpa på och lära dig mera, och öva mera. Kika gärna på den här video som både ger information och inspiration.

Ett vanligt exempel är att små barn som inte ännu lärt sig gå. De ger inte upp. Fastän de trillar hela tiden. De ställer sig upp, trillar, ställer sig upp igen. Tills de kan gå! De har goda föredömen – de flesta går ju…

Identitet – Vem är du?

Men hur blir man en sådan där cool, trygg och härlig person som inte ger upp utan bara lär sig hela tiden? Måste man yoga och vara mindful? Det finns inget recept som fungerar för alla. Vi kan alla må bra. Kanske inte precis hela tiden (livet går ju lite upp och ner) men i det stora hela. Du ska hitta ditt sätt. Och vara den just du är.

Hur vet du vem du är och vilken identitet du har? Ett sätt är att lyssna på sig själv och höra när du säger ”Jag är…”. Kanske säger du till dig själv och andra att du är en glad person, en som är bra på matte, en som är snabb, eftertänksam, rolig, sorgsen eller en som är en mästare på att lära sig nya saker. Du väljer vad du säger – du väljer hur du definierar dig själv.

Som coach jobbade jag med en ung man som tyckte en del saker i skolan inte riktigt funkade. Vi pratade en del om identitet. Han bestämde sig för att han ville vara en sådan som hade koll och som motionerade. Efter det la han upp sin egen plan för att få ordning och eftersom han redan nästa dag hade skrivit ner alla läxor och tagit en rask promenad kunde han bekräfta för sig själv att det stämde. Han är en som har koll och som motionerar!

Var nyfiken på dig själv och dina tankar och känslor. Och prata med andra om vad du tänker och känner. När du pratar med en coach kommer du att få hjälp att se saker från olika perspektiv, att tro att du kan och dessutom kommer du att få lite mer glitter i ögonen.

Det är du värd!