Hej!

Mitt namn är Rasmus. Som en del av mitt första år på universitetet genomförde jag under vintern-våren 2023 ett projekt hos Wake Me Up, där jag på nära håll fick uppleva coachningen som Wake Me Up har att erbjuda oss mellan 16 och 25 år. Efter att ha genomfört flertalet samtal med några av Wake Me Ups coacher kan jag varmt rekommendera denna tjänst, då den hjälpt mig mycket under mitt första år som student.

Trots att det är helt kostnadsfritt för den som söker sig till coachning, så vill jag betona smidigheten jag upplevt genom hela processen. Via en lättnavigerad mobilapp går det enkelt att boka in sig hos valfri coach, och du kan helt anpassa upplägget själv efter ditt eget schema och preferenser.

Varför behövs en tjänst som denna?

Det kan vara enkelt att som första instinkt känna att man inte har ett behov av en tjänst som denna. Kanske känner du att saker flyter på bra som det redan är, eller att du redan har någon i din närhet att bolla olika frågor med. I ärlighetens namn gick jag själv i liknande tankebanor när jag först hörde talas om detta, och jag tror att det kan vara helt naturligt.

Med det sagt skulle jag i efterhand vilja påstå att det inte riktigt är så enkelt, och efter att ha provat på detta själv kan jag varmt rekommendera att ge det ett försök, oavsett om det inte känns akut i nuet. Vad jag själv upplevde var att det kändes oerhört uppfriskande att tala med en extern person som hade helt andra erfarenheter än vad släkt och vänner hade. Detta gjorde att jag fick andra synvinklar på frågor som var viktiga för mig.

Detta gjorde att jag funderade vidare över mina viktiga reflektioner på ett djupare och annorlunda sätt än tidigare. Kanske nämnde min coach någonting nytt som jag inte tänkt på tidigare, vilket fick mig att se saker från ett annat håll. Detta tror jag är otroligt värdefullt, att kunna kombinera flertalet erfarenheter för att på bästa möjliga sätt kunna ha en nyanserad bild, inte bara av mitt eget liv och dess absoluta närhet, men också min omvärld och saker som kanske påverkar oss alla. Detta är något som jag känner Wake Me Up och mina coacher kunde bidra starkt till, och jag kommer ut ur denna erfarenhet med ett djupare tankesätt till mina fortsatta studier.

WMU appen

Vad kan jag prata om med min coach?

Det är helt upp till en själv! I mina ögon är en av de bästa fördelarna med Wake Me Up den stora flexibiliteten för dig som blir coachad. Oavsett om du känner för att själv leda samtalet eller har tydligt utformade frågor ni vill diskutera, eller om du känner en förvirring/osäkerhet över hur du vill att samtalet ska utvecklas, så kan ni få den hjälp som behövs, då den sökande alltid är i fokus och ska få den hjälp som i egna ögon är mest hjälpsam.

Appen och bokningsprocessen

Appen är oerhört smidig och lättnavigerad. Registreringsprocessen är snabb och effektiv, och efter detta går det att logga in med mobilt BankID, både på aktiv eller annan enhet. I inloggat läge presenteras ni av en rad olika valmöjligheter med en mycket tydlig struktur där ni kan boka in nya samt hantera dina möten, samt skicka meddelanden till din coach. Det finns också blogg-sektionen att tillgå, där man kan läsa flera intressanta inlägg publicerade av Wake Me Up.

Summering av min personliga upplevelse

När jag ser tillbaka på denna period så har jag funnit den mycket lärorik. Jag tillträdde detta upplägg utan större reflektioner, men i efterhand måste jag säga att coacherna fått mig att tänka på en hel del! Eftersom universitetslivet är väldigt aktuellt fick detta relativt stort fokus under mina samtal, och jag sammanfattar denna process med färska upplevelser och reflektioner, som jag tror mig kommer ha stor nytta av i mina två avslutande år som student.